Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΠΆΤΡΑ - Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


   



   H Πάτρα από παλιά ήταν μια πόλη <<εμπορική >> , μια πόλη που στηριζόταν και στηρίζεται στο εμπόριο. H γεωγραφική θέση της είναι αυτή που συνέβαλλε στη συγκέντρωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού από πολλά μέρη της Ελλάδας στη Πάτρα. Πιο συγκεκριμένα ένα ποσοστό του πληθυσμού καταλαμβάνουν τα πατριωτικά σωματεία και οι σύλλογοι Καλαβρυτινών και Κρητών που διατηρούνται από παλιά αλλά και ξένοι με κυριότερους Άγγλους , Γερμανούς και Ιταλούς.

   H αναγέννηση της Ελλάδας συνοδεύεται από το πολεοδομικό πρόγραμμα του Καποδίστρια από το οποίο πραγματοποιήθηκε και το πολεοδομικό σχέδιο του  Σταμάτη Βούλγαρη, άνθρωποι σημαντικοί για την ακμή της Πάτρας. Τον Ιανουάριο του 1929 ο Βούλγαρης υπέβαλε το σχέδιο στο Κυβερνήτη. Αυτό συνέβαλλε στην ανάπτυξη της πόλης, γεγονός που επιβεβαιώνεται με την αύξηση των στρεμμάτων με την πάροδο του χρόνου (από το 1858 μέχρι σήμερα).

   Mετά την απελευθέρωση το 1828 η Πάτρα ήταν κατεστραμμένη και έτσι ο Καποδίστριας το 1829 αναθέτει στο Βούλγαρη την πραγμάτωση του πολεοδομικού  σχεδίου που άρχισε το 1834. Ειδικότερα κάθε πολίτης έχτιζε το σπίτι του ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση. Πολλά από αυτά ακολούθησαν τον νεοκλασικισμό. Kαθώς η Πάτρα είχε επαφή με την Δυτική Ευρώπη που κυριαρχούσε αυτό το ρεύμα αλλά και γιατί μετά την απελευθέρωση το νέο κράτος ήθελε να προβληθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως πολλά είναι τα χαρακτηριστικά του νεοκλασικισμού . Με λίγα λόγια αυτός διακρίνεται για τη χρήση μαρμάρου, τούβλου, πέτρας, της λεπτομερής διακόσμησης και τη χρήση αγαλμάτων. Βασικό στοιχείο της πόλης αποτελούν οι στοές, στοιχείο επιρροής από την Ιταλία αλλά και οι τοιχογραφίες που διακοσμούν το εσωτερικό ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων. Οι τοιχογραφίες εντοπίζονται σε όλα τα σπίτια και αναπαριστούν εικόνες από τη φύση, τη μυθολογία, την ιστορία και τη θρησκεία. Mετά το 1880 εμφανίζονται νέα ρεύματα όπως ο εκλεκτικισμός ο οποίος απευθύνεται  στα ανώτερα στρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου